Turvallisuus

Turvallinen vauvauintipaikka

Aqua Trio on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton suosittelema Turvallinen vauvauintipaikka.

Katso vapaat uintipaikat ja ilmoittaudu!

Turvallisen vauva- ja perheuintipaikan kriteerit:

Vauvauinnin aikana allasveden lämpötila tulee olla vähintään +32 astetta.

Uimavesi tutkitaan sosiaali- ja terveysministeriön asetusten mukaan.

Vauvauintitoiminnan aloittamisesta ilmoitetaan paikkakunnan terveysviranomaisille ja SUH:oon.

Jokaisen ohjaajan on oltava koulutettu vauva- ja perheuinnin ohjaaja.

Vanhemmille annetaan riittävä informaatio ennen vauvauintiin osallistumista.

Erityislasten osallistuminen edellyttää hoitavan lääkärin lupaa.

Ohjeita turvalliseen uintihetkeen

Kun kaikki noudattavat samoja sääntöjä, voivat kaikki uida turvallisin mielin. Mikäli sinulla on kysyttävää, niin ota rohkeasti yhteyttä oman vauvauintipaikkasi yhteyshenkilöön!

Ensin pesulle, sitten uimaan!

Vauvalle suoritetaan tarvittaessa alapesu ja vaipat otetaan pois. Uintivaippoja voi käyttää, mutta se ei ole välttämätöntä.


Lapset käyvät suihkussa ennen uintia. 


Aikuisen on huolehdittava omasta henkilökohtaisesta hygieniasta ennen altaaseen tuloa, sillä kaikki lika altaaseen lähtee meistä aikuisista. Ennen uintia on suoritettava kokovartalopesu ilman uimapukua sekä meikit on pestävä pois. Korut jätetään altaan ulkopuolelle. Hiukset on kasteltava ennen altaaseen tuloa tai käytettävä suihkumyssyä. Pitkät hiukset on kiinnitettävä esim. nutturalle. Mikäli saunotte ennen uintia, niin peseytykää vasta saunomisen jälkeen, jotta huuhdotte hien varmasti pois.

Uimaan vain terveenä

Vauvauintiin saa osallistua vain terveenä. Tämä sääntö koskee niin lapsia, vanhempia kuin ohjaajia. Virukset tarttuvat helpoiten taudin ensioireiden aikana ja kostea ilma sekä ryhmätilanne muodostavat ihanteelliset olosuhteet virusten leviämiselle. Alla on käsitelty yleisimpiä lapsen terveydentilaan liittyviä kysymyksiä.

Silmätulehdukset

Silmätulehduksen aikana ei saa osallistua uintiin, sillä bakteeri leviää helposti veden mukana. Vauvoilla yleensä viikon hoito, lähempänä vuoden ikää vähintään kolme vuorokautta. Käytännössä uimaan saa tulla vasta tulehduksen parannuttua.

Ihoinfektiot

Märkäinen ihoinfektio on aina este uimiselle.

Ylähengitystieinfektiot

Ylähengitystieinfektiot ovat tarttuvaisimmillaan juuri ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. On tärkeää, että aikuiset jäävät kotiin, jos eivät tunne oloaan täysin terveeksi.

Korvatulehdukset

Vauvauinnin ei ole voitu osoittaa aiheuttavan lisääntyvää korvatulehduksen riskiä. Korvatulehdus edellyttää aina ulkoapäin tulevaa taudinaiheuttajaa (bakteeri tai virus). Korvatulehdukset voidaan jakaa seuraavasti:

Tärykalvon tulehdus

Yleensä virusperäinen, harvemmin bakteeritauti. Tällä hetkellä herkkyys aloittaa antibioottikuuri (ab) vaihtelee, yleensä 5 vrk ab-hoito, jos määrätään. Voi olla hyvinkin kivulias. Hoitava lääkäri ilmoittaa, tarvitseeko jälkitarkastusta ennen uintiin osallistumista (usein ei tarvitse).

Välikorvan tulehdus

Virus tai bakteeriperäinen tauti, jossa välikorvaan kertyy eritettä, yleensä myös nuha/yskä. Useimmiten neste imeytyy itse pois. Paksu märkäinen erite vaatii tärykalvon puhkaisun ja eritteen imemisen pois. Edellyttää yleensä ab-hoidon.


Jälkitarkastusta suositellaan ennen uintiin osallistumista. Jos tärykalvo joudutaan puhkaisemaan, niin jälkitarkastus täytyy tehdä ennen uintiin tuloa. Muissa tilanteissa voi kysyä hoitavan lääkärin mielipidettä (tulehduksen aste ratkaisee).

Liimakorvatauti

Tila, jossa välikorvan erite on muuttunut sitkeäksi, tärykalvon liikkuvuutta estäväksi “liimaksi”. Johtaa kuulon alenemiseen ja edellyttää ilmastointiputkien laittoa. Uintiin voi osallistua putkien kanssa. Mikäli sukelluksia jatketaan, niin korvat on suojattava.

Korvakäytävän tulehdukset

Mahdollista vain, jos vesi on saastunut. Käytännössä tämä ei ole mahdollista Suomessa.

Share by: